De waarborgende instellingen die gebruik maken van het Keurmerk Stichting GarantieWoning bieden de consument veel zekerheid. Ze stellen niet alleen eisen aan de aangesloten bedrijven maar bewaken ook hun financiële positie. De kans op een faillissement van een aangesloten ondernemer is daardoor kleiner dan bij niet-aangesloten bedrijven.
Voordelen keurmerk
Mocht de ondernemer toch failliet gaan, dan is de consument bij de waarborgende instelling in goede handen. Maar al veel eerder in het bouwproces biedt het keurmerk voordelen. De waarborgende instellingen kunnen de bouwplannen technisch en financieel toetsen alvorens zij goedkeuring verlenen. Op die manier waken zij ook over de kwaliteit van het werk.
Ook de contracten worden door de Stichting GarantieWoning bestudeerd en gekeurd. Er wordt onder andere aandacht besteed aan de aanvang van de bouw en de prikkels voor ondernemers om tijdig en kwalitatief goed werk op te leveren. De bouwers en ontwikkelaars die zijn aangesloten bij de waarborgende instellingen moeten zich houden aan de voorgeschreven modelcontracten die zijn goedgekeurd door de Stichting GarantieWoning. Verder krijgt een consument extra bedenktijd ten opzichte van de wettelijke regeling na het sluiten van de overeenkomst. Zo heeft de consument niet de wettelijke drie dagen, maar zeven dagen de tijd om zich te bedenken.
Bij geschillen
De bouwondernemer doet zijn uiterste best om goed werk af te leveren. Mocht de planning anders lopen dan gedacht, of de realiteit anders zijn dan verwacht of overeengekomen, kan de consument in geval hij of zij er niet uitkomt met de ondernemer, zich wenden tot de waarborgende instelling voor bemiddeling, de geschillenregeling of desnoods tot de gewone rechter. Het voordeel van de arbitrageprocedure is dat dit een relatief laagdrempelige, eenvoudige en goedkope procedure is. Dat komt onder meer doordat arbiter(s) uit het veld komen en veelal zelf kennis hebben van de (oplossing van) gebreken.
Als de ondernemer in een arbitrageprocedure is veroordeeld tot herstel van (bouwkundige) gebreken die vallen onder de herstelwaarborg, maar hij deze verplichting niet tijdig nakomt, dan kan de consument een beroep doen op de herstelwaarborg bij de waarborgende instelling. De waarborgende instelling heeft dan de keuze om bij de uitvoering van de herstelwaarborg het herstel van de gebreken in natura uit te laten voeren of de herstelkosten te vergoeden.
Voorwaarde bij NHG
Los van deze waarborgen en zekerheden van het Keurmerk GarantieWoning, is het keurmerk één van de voorwaarden om voor een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in aanmerking te komen. Ook in gevallen dat de NHG niet van toepassing is, kunnen banken zelf het Keurmerk GarantieWoning als voorwaarde stellen om de financiering te verlenen.
Controleer zelf overeenkomst
Consumenten kunnen zelf via de website van de Stichting GarantieWoning controleren of hun overeenkomst geen afwijkingen bevat van de door de Stichting GarantieWoning goedgekeurde regelingen. De waarborgende instellingen die hun regelingen hebben laten keuren zijn: Stichting Waarborgfonds Koopwoningen, Woningborg N.V. en Stichting BouwGarant. Indien de overeenkomst afwijkingen bevat, is het verstandig om contact op te nemen met de waarborgende instelling. Punten waarop u bijvoorbeeld kunt letten zijn: wanneer gaat de bouw van start gaat; welke uitstelmogelijkheden zijn; wat is het aantal werkbare dagen en wat kan dat betekenen voor het moment waarop het werk wordt opgeleverd.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ook terecht op de websites van Vereniging Eigen Huis (https://www.eigenhuis.nl) en Bewust Nieuwbouw (https://www.bewustnieuwbouw.nl/).
Voor de regelingen die goed zijn goedgekeurd door de Stichting GarantieWoning en derhalve zijn voorzien van het Keurmerk GarantieWoning, klik hier.