Het Keurmerk GarantieWoning is een onderscheidend en betekenisvol keurmerk, waardoor consumenten veilig, verantwoord en goed beschermd tegen inbreuk op hun rechten een nieuwbouwwoning of transformatie-/renovatiewoning kunnen kopen.
Het Keurmerk GarantieWoning heeft betrekking op de garantie- en waarborgregelingen, geschillenregelingen en de (koop-/)aannemingsovereenkomsten bij de koop of de renovatie/transformatie van een onroerende zaak tot een onroerende zaak met woonbestemming van een woning.
Doel van het keurmerk
Opgericht in 2010 wordt het werk van de Stichting GarantieWoning intussen breed omarmd en wordt ongeveer negentig procent van de projectmatige nieuwbouw-koopwoningen onder het label van de Stichting GarantieWoning gerealiseerd. Officieel is het doel van de Stichting als volgt geformuleerd:
Het bevorderen van de kwaliteit van nieuw te bouwen en bestaande woningen en het bevorderen van het vertrouwen tussen de kopers van woningen of opdrachtgevers voor aannemingswerken aan woningen enerzijds en de aanbieders van die woningen of aannemingswerken anderzijds.
Drie fundamenten
Het keurmerk biedt derhalve de zekerheid van een robuuste en verzekerde garantieregeling. De drie belangrijkste fundamenten waarmee de Stichting GarantieWoning haar doel beoogt te bereiken, zijn:
- het stellen van eisen aan de koop-/aannemingsovereenkomsten,
- het stellen van eisen aan de kosten en wijze van geschillenbeslechting en;
- het stellen van eisen aan minimum garantie- en waarborgnormen aan de regelingen die door de waarborgende instellingen worden gehanteerd.
De Stichting GarantieWoning geeft hier invulling aan door het Keurmerk GarantieWoning af te geven aan specifieke regelingen die door waarborgende instellingen worden aangeleverd. De regelingen die het keurmerk hebben ontvangen voldoen aan de criteria en voorwaarden die door de Stichting GarantieWoning hieraan worden gesteld.
De criteria en reglementen zijn tijdens de SER-vergaderingen tot stand gekomen, waarbij zowel de consument als de bouwondernemers waren vertegenwoordigd. Deze criteria en reglementen zijn de minimumvoorwaarden waaraan de door de waarborgende instellingen gehanteerde overeenkomsten worden getoetst, althans de overeenkomsten waarop zij een keurmerk wensen.
De door een waarborgende instelling ter toetsing aangeboden koop en/of aannemingsovereenkomst dient te voldoen aan de door het SER-overleg opgestelde standaardmodellen (zie art. A SGW-Keurmerkcriteria). Het meestgebruikte standaardmodel – het model voor koop-/aannemingsovereenkomsten voor eengezinswoningen – is hier te vinden. Overige standaardmodellen kunnen op verzoek worden verstrekt door te mailen naar info@ibr.nl.
De huidige versie (van juli 2022) van de criteria voor verlening van het Keurmerk zijn hier te vinden. Aanvragers van het keurmerk dienen regelingen voor te leggen aan de Stichting GarantieWoning op de wijze, zoals beschreven in het Protocol Aanleveren regelingen.