Zonder dat we het weten, is de nieuwbouw koopwoning waarin wij wonen of gaan wonen voorzien van een keurmerk dat ons een optimale kwaliteit van de woning biedt. Ook transformatie- of renovatiewoningen hebben vaak zo’n keurmerk. Het gaat om het Keurmerk GarantieWoning. Al ongeveer negentig procent van de nieuwbouw koopwoningen wordt onder dit label gerealiseerd. Het keurmerk wordt uitgegeven door de Stichting GarantieWoning.
Bij het sluiten van een verbouwovereenkomst tot het kopen of zelfs het verbouwen van een woning kan de consument erop vertrouwen dat het Keurmerk GarantieWoning een volwaardig waarborgcertificaat is. Het biedt de zekerheid dat er zaken wordt gedaan met een professionele bouwer of ontwikkelaar. De consument wordt onder andere beschermd tegen de gevolgen van een eventueel faillissement van de ondernemer. Wanneer er zich gebreken voordoen vindt geschillenbeslechting plaats volgens een heldere procedure, tegen van tevoren bekende lage kosten en bij een onafhankelijke instantie.
Er zijn drie zogeheten waarborgende instellingen die hun regelingen hebben laten keuren door de Stichting GarantieWoning en het keurmerk mogen voeren. Dat zijn de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK), Woningborg N.V. en Stichting BouwGarant.
De Stichting GarantieWoning is in 2010 oorspronkelijk door NEPROM, Bouwend Nederland, NVB en Vereniging Eigen Huis opgericht. Momenteel is het bestuur samengesteld uit vertegenwoordigers van NEPROM, Bouwend Nederland en WoningBouwersNL (voorheen NVB).
Het reglement (versie 28 mei 2019) van de Stichting GarantieWoning kunt u hier vinden.